Nieuws/Blog

Moe wakker worden: dit zijn de oorzaken

moe-wakker-worden

Heerlijk uitgerust wakker worden, dat willen we allemaal. Alleen lukt dat niet altijd. Heel wat mensen voelen zich vermoeid wanneer ze uit bed stappen. En wie niet goed slaapt heeft vaker een slecht humeur of minder concentratievermogen. Maar hoe komt het eigenlijk dat we moe wakker worden?

De oorzaken én de oplossingen voor moe wakker worden

Je bent verslaafd aan de snooze-knop

Hoe vaak druk jij op de snooze-knop voor je opstaat? Telkens opnieuw wakker worden en in slaap vallen, is verwarrend voor je lichaam. Je lichaam denkt dat je weer gaat slapen en probeert in diepe slaap te komen. Daardoor wordt opstaan steeds moeilijker. Sta direct op als je wekker afgaat, gooi je gordijnen open en begin aan je dag. Dat geeft je de energie die je nodig hebt.

Je vochtregulatie is niet goed tijdens je slaap

Wist je dat je per nacht ongeveer een flesje water (zo’n 300 ml) vocht verliest? Als je dan in een slecht ventilerend bed met dito beddengoed slaapt, dan versterk je dit effect. Hierdoor ga je dehydrateren. Dit vochtverlies tijdens de nacht heeft invloed op je hoofd en kan een oorzaak zijn van hoofdpijn ’s ochtends. Tip: zet een glas water op je nachtkastje en drink dit bij het ontwaken meteen uit. Je staat gegarandeerd veel fitter op!

Je krijgt te weinig diepe slaap

Slaap je lang genoeg, maar blijf je toch moe wakker worden? Dan kan het zijn dat je te weinig diepe slaap krijgt. Tijdens de diepe slaap en de REM-slaap krijgt je lichaam de kans om te herstellen. Wie te licht slaapt, kan niet genoeg nieuwe energie bijtanken. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan de temperatuur in je kamer, te veel lawaai, onvoldoende verduistering, te weinig frisse lucht, te zwaar eten voor het slapen, alcohol, stress … Experimenteer hier eens mee om te ontdekken waardoor jij dieper gaat slapen.

moe-wakker-worden

Je wordt op een ongelukkig moment wakker

Wie wakker wordt tijdens de diepe slaap of REM-slaap voelt zich vermoeid, gedesoriënteerd of suf. Jammer genoeg kan je de wekker en je slaapcyclus niet zo makkelijk op elkaar afstemmen. Je kan wél een app of een smartwatch gebruiken die je slaap analyseert en die je wakker maakt tijdens een lichte slaapfase. Of een lichtwekker die je helpt om langzaam wakker te worden.

Je slaapt verkeerd of hebt een slaapstoornis

Je zou ervan opkijken hoeveel mensen verkeerd slapen en hierdoor onvoldoende uitgerust wakker worden. Een verkeerde nekhouding kan zelfs lijden tot een blokkade van de nekwervels met hoofdpijn als gevolg.
Moe wakker worden, kan ook het gevolg zijn van een slaapstoornis. Denk aan reflux, snurken of slaapapneu, tandenknarsen, rusteloze benen, nachtelijk plassen, … Vermoed je een slaapstoornis? Neem dan contact op met je huisarts.

Je matras of je bed past niet (meer) bij jou

Je bed, je bedbodem en je matras beïnvloeden je slaapkwaliteit meer dan je denkt. Is je matras ouder dan 10 jaar? Of past je slaapsysteem niet goed bij je lichaam en je slaaphouding? Dan kan je niet voldoende herstellen tijdens de nacht en sta je vermoeid op. Een bed dat afgestemd is op jouw lichaam, voorkomt dat je moe wakker wordt. Cornelis Bedding geeft je graag advies zodat je opnieuw boordevol energie opstaat.

Je slaapt te weinig

Het ligt nogal voor de hand, maar heel veel mensen slapen niet genoeg. Gemiddeld heeft een volwassen persoon tussen de 7 en de 9 uur slaap nodig. Krijg jij de slaap die je nodig hebt? Hou een tijdje bij hoeveel uren slaap je krijgt per nacht. En na hoeveel uur je het meest uitgeslapen bent. Maak het jezelf makkelijker met een vast slaaproutine.

Vertrouw op onze +100 jaar ervaring

Is moe wakker worden iets dat je wel vaker overkomt? En denk je dat het aan je matras of je bed ligt? Kom dan gerust langs in onze showrooms.

placeholder

Waar kan je ons vinden ?

Koop je liever online?

Ontdek welke slaapoplossingen (matrassen, bedden, boxsprings, bedbodems, ...) wij voor jou in de aanbieding hebben.

Over ons

Cornelis_Bedding_logo_2_bedding_wit_vierkant_rgb

Cornelis Bedding is jouw beddenspeciaalzaak. We bieden jou topmerken in ultiem slaapcomfort. Breng een bezoek aan één van onze vijf Cornelis Bedding speciaalzaken.

BTW BE 0826.722.189

VOLG ONS

Wij aanvaarden ecocheques en Sodexo consumptiecheques

Logo-ecocheques
Logo-Sodexo
Scroll naar boven