Nieuws/Blog

De fasen van de slaapcyclus

Slaapcyclus

Slaap is iets bijzonders: van het ene moment op het andere zit je in een “droomwereld” die je zelf niet onder controle hebt. Hoe zit dat nu eigenlijk in elkaar, onze slaap? Deze bestaat uit verschillende slaapfasen die samen één slaapcyclus vormen. Binnen zo’n cyclus zijn er twee soorten slaap: de non-REM of NREM-slaap (fasen 1 tot 4, zie hieronder) en de REM-slaap (de laatste fase). Een volledige cyclus duurt ongeveer anderhalf uur en herhaalt zich 4 tot 6 keer per nacht. Elke fase is belangrijk en heeft een specifiek doel met specifieke kenmerken.

De verschillende NREM-fasen van de slaapcyclus

Fase 1: de inslaapfase

In deze bewuste fase zweef je tussen waken en slapen. De tijd die je nodig hebt om in slaap te vallen duurt meestal een paar minuten. Je ogen bewegen minder en vallen uiteindelijk toe en je hersenactiviteit neemt af.

Fase 2: de lichte slaap

Deze fase zorgt ervoor dat je in slaap valt, maar nog niet diep. Je wordt echter niet meer wakker van bepaalde geluiden. Deze fase duurt iets minder dan een uur. Bij het ontwaken in deze fase voel je je mentaal ontspannen maar absoluut nog niet uitgerust.

Fase 3: de overgangsfase naar de diepe slaap

Net zoals de eerste fase duurt deze fase slechts een paar minuten. Je ademt langzamer en dieper, je hartritme daalt en je spieren ontspannen. Dankzij deze fase kom je in een diepe, vaste slaap terecht.

Fase 4: de diepe slaap

Deze fase zorgt voor lichamelijke rust en recuperatie en duurt iets minder dan 20 minuten. Word je in deze fase wakker, dan voel je je meestal verward en gedesoriënteerd omdat je lichaam en hersenen nog niet hersteld zijn.

verschillende fasen van de slaapcyclus

REM-slaap of droomslaap als laatste fase

In tegenstelling tot de eerste vier fasen (Non Rapid Eye Movement) van de slaapcyclus, is de laatste fase de REM-slaapfase (Rapid Eye Movement), ook wel de droomslaap genoemd. In deze fase, die ongeveer 20 minuten duurt, zijn je hersenen zeer actief en maken je ogen snelle bewegingen. Het is ook wel de fase waarin je meestal droomt.

Je hartritme en ademhaling zijn iets onregelmatiger, je bloeddruk stijgt en je spieren zijn helemaal ontspannen. Je lichaam is dus volledig in rust terwijl je hersenen overuren maken. Daarom noemt men dit ook wel de paradoxale slaap. Tijdens deze fase verwerk je informatie en sla je deze op in het langetermijngeheugen. De REM-slaap is heel belangrijk om zowel je lichaam als geest volledig te laten herstellen.

Zorg voor voldoende slaap én een goed bed

Zoals in het begin vermeld, doorlopen we deze slaapcyclus enkele keren gedurende de nacht. De eerste paar slaapcyli (ongeveer 4 tot 5 uur slaap) zijn de belangrijkste: vandaar de benaming ‘kernslaap’. Desalniettemin is het beste moment om (uitgerust) wakker te worden ongeveer 6, 7,5 of 9 uur nadat je in sliep viel (ervan uitgaande dat je slaapcyclus 90 minuten duurt). Zo ontwaak je vanuit de REM-slaap en heb je respectievelijk 4, 5 of 6 cyclussen doorlopen.

Wil je helemaal zeker zijn dat je lichaam optimaal herstelt tijdens je slaap? Zorg dan zeker voor een goed bed met een kwalitatieve matras die je rug en nek voldoende ondersteunen. Op die manier zorg je voor een betere slaapkwaliteit. Kom gerust eens langs in onze toonzalen en ontdek onze topmerken in ultiem slaapcomfort.

placeholder

Waar kan je ons vinden ?

Koop je liever online?

Ontdek welke slaapoplossingen (matrassen, bedden, boxsprings, bedbodems, ...) wij voor jou in de aanbieding hebben.

Over ons

Cornelis_Bedding_logo_2_bedding_wit_vierkant_rgb

Cornelis Bedding is jouw beddenspeciaalzaak. We bieden jou topmerken in ultiem slaapcomfort. Breng een bezoek aan één van onze vijf Cornelis Bedding speciaalzaken.

BTW BE 0826.722.189

VOLG ONS

Wij aanvaarden ecocheques en Sodexo consumptiecheques

Logo-ecocheques
Logo-Sodexo
Scroll naar boven