Nieuws/Blog

Opstaan met hoofdpijn? Pak de oorzaken aan.

Opstaan met hoofdpijn

Je doet ’s morgens je ogen open en je voelt het meteen: hoofdpijn. Geen fijn begin van de dag. Maar gelukkig kan je veel oorzaken van opstaan met hoofdpijn makkelijk aanpakken. We zetten de meest voorkomende oorzaken én de beste oplossingen voor jou op een rijtje.

Waarom sta ik op met hoofdpijn?

Om te vermijden dat je wakker wordt met hoofdpijn, moet je eerst weten waar de hoofdpijn vandaan komt. Vaak krijg je hoofdpijn door spanning. Je kan je gespannen voelen door stress, maar ook door een verkeerde slaaphouding. Hoe zit het bij jou?

 • Slechte ventilatie: een niet goed verluchte slaapkamer beperkt de zuurstof in je slaapkamer. Je hebt nochtans zuurstof nodig om diep te kunnen slapen en je spieren te helpen herstellen. Te weinig zuurstof zorgt voor hoofdpijn en een suf gevoel.
 • Uitdroging: Als je overdag niet genoeg drinkt of ’s nachts te veel vocht verliest, loop je risico op uitdroging. Je staat dan op met een droge mond of hoofdpijn. Andere signalen dat je niet voldoende vocht binnen hebt, zijn donkergele urine, weinig plassen en grote dorst.
 • Verkeerde slaaphouding: lang in een verkeerde slaaphouding liggen, zorgt ook voor spanning in je lichaam. Als je je lichaam ’s nachts in vreemde bochten wringt, heeft dat een effect op je spierspanning en kan je na het slapen hoofdpijn voelen.
 • Stress: stress kan voor spanning in je lichaam zorgen. Denk aan een stijve en verkrampte nek, pijnlijke schouders, vermoeidheid en ja, ook spanningshoofdpijn. Opstaan met hoofdpijn vanuit je nek is vaak het gevolg van stress.
 • Slaaptekort: de meest voorkomende oorzaak van opstaan met hoofdpijn is slaaptekort. Slaap je slecht? Of heb je te weinig uren diepe slaap? Dan word je vaak wakker met hoofdpijn. Bij slaaptekort voelt dat meestal als een pijnlijke druk achter je ogen.
 • Huisstofmijt: mensen met een allergie beseffen het vaak niet, maar opstaan met hoofdpijn is een van de symptomen van huisstofmijtallergie.
 • Of is het toch een kater? Alcohol drinken voor je gaat slapen, zorgt ervoor dat je minder diep slaapt. Je rust niet goed uit en daardoor krijg je hoofdpijn bij het wakker worden. Te diep in het glas gekeken? Tja, dan heb je misschien last van een kater en alle verschijnselen die erbij horen. Denk aan een droge mond, nadorst, misselijkheid, vermoeidheid én hoofdpijn!

Opstaan met hoofdpijn

Hoe kan je opstaan met hoofdpijn voorkomen?

Heb je vaker hoofdpijn bij het opstaan? Dan kunnen de volgende tips je zeker helpen. Blijf je wakker worden met een zwaar hoofd? Ga dan eens langs bij je dokter.

 • Ventileer je slaapkamer: zet regelmatig je ramen en deuren open. Of slaap met je raam open. Frisse lucht zorgt ervoor dat je beter kan ademhalen tijdens je slaap en dat je spieren de zuurstof krijgen die ze nodig hebben om te herstellen. Zo slaap je dieper en sta je ontspannen op. Slaap je liever niet met het raam open ’s nachts? Zet voor het slapen even je raam open en kruip dan lekker onder je warme dons.
 • Drink voldoende water en eet gezond: drink overdag voldoende water en kies voor een gezond eetpatroon. Probeer niet te overdrijven met alcohol en laat ook cafeïne staan enkele uren voor je gaat slapen. Zet eventueel een glas water op je nachtkastje en neem een slokje als je ’s nachts wakker wordt. Wist je trouwens dat je jouw immuunsysteem een boost geeft door ‘s ochtends een glas water op kamertemperatuur te drinken?
 • Zorg voor een goede slaaphouding: je spieren kunnen het best ontspannen wanneer je wervelkolom in een neutrale positie ligt. Kies daarom een matras die past bij je gewicht en je lichaamsvorm. En kies een hoofdkussen dat goed aansluit bij je nek wanneer je in je favoriete slaaphouding ligt. Wij hebben een 40-tal testhoofdkussens. Want het zijn de zeer kleine verschillen in dikte, hardheid, warmte, … die een invloed hebben op jouw slaapkwaliteit. Samen gaan we op zoek naar je perfect unieke hoofdkussen!
 • Verbeter de kwaliteit van je slaap: telkens rond hetzelfde tijdstip slapen en opstaan doet wonderen. Haal het maximum uit je slaap met een vast slaapritme.
 • Het juiste beddengoed: bij ons vind je anti-huisstofmijtsloopjes en -matrasbeschermers om definitief van die nare beestjes en van je hoofdpijn af te geraken.
 • Ontspan je lichaam: als spanning de reden is voor je ochtendhoofdpijn, dan kan je je spieren helpen ontspannen. Door ontspanningsoefeningen zoals yoga of ademhalingsoefeningen voor je gaat slapen of door te sporten overdag. Beiden zorgen ze voor een lichaam dat meer in balans is. Probeer daarnaast ook de oorzaak van je stress aan te pakken.

Vertrouw op onze +100 jaar ervaring

Is opstaan met hoofdpijn iets dat je wel vaker overkomt? En denk je dat het aan je slaaphouding of je bed ligt? Kom dan gerust langs in onze showrooms. Wij geven je graag advies over het juiste hoofdkussen en een kwalitatieve matras.

placeholder

Waar kan je ons vinden ?

Koop je liever online?

Ontdek welke slaapoplossingen (matrassen, bedden, boxsprings, bedbodems, ...) wij voor jou in de aanbieding hebben.

Over ons

Cornelis_Bedding_logo_2_bedding_wit_vierkant_rgb

Cornelis Bedding is jouw beddenspeciaalzaak. We bieden jou topmerken in ultiem slaapcomfort. Breng een bezoek aan één van onze vijf Cornelis Bedding speciaalzaken.

BTW BE 0826.722.189

VOLG ONS

Wij aanvaarden ecocheques en Sodexo consumptiecheques

Logo-ecocheques
Logo-Sodexo
Scroll naar boven