Nieuws/Blog

Praten in je slaap: zo verminder je het gebabbel

Praten in je slaap | Cornelis Bedding

Ongeveer 5 % van alle volwassenen praat wel eens ’s nachts als ze slapen. Mannen doen het vaker dan vrouwen. Vaak is het onverstaanbaar gemompel, maar soms zijn het woorden of zinnen die je duidelijk kan verstaan. De meeste mensen herinneren zich ’s morgens niks meer en komen er pas achter dat ze praten in hun slaap als iemand anders er iets van zegt.

Waarom ga je praten in je slaap?

Praten in je slaap is een onschuldige slaapstoornis, ook wel bekend als somniloquy. Factoren zoals stress, depressie, slaapproblemen, te veel alcohol of ziekte kunnen het gebabbel versterken. Als een van je ouders ‘s nachts praat, is de kans groot dat jij ook een nachtelijke babbelaar bent, aangezien het genetisch bepaald lijkt te zijn.

De meeste mensen kunnen niet spreken tijdens hun slaap. Want de stofjes glycine en gamma-aminoboterzuur, die ervoor zorgen dat we geen gekke bewegingen kunnen maken in onze slaap, leggen ook onze stembanden stil. Bij mensen die praten in hun slaap, is dat niet het geval.

Praten in je slaap | Cornelis Bedding

Wanneer praat je precies?

Het grootste gedeelte van je slaapcyclus bestaat uit de non-REM-slaap. Dan rust je echt uit. Die slaap wordt afgewisseld met de REM-slaap. Momenten waarop je droomt en de gebeurtenissen van de dag verwerkt. Praten komt voor in beide stadia.

  • Tijdens de non-REM-fase praat je in het eerste stadium, wanneer je nog tussen slapen en waken in zit. Er dringen dan nog aspecten van het wakker zijn in je slaap door, waardoor je kan beginnen praten.
  • Tijdens de REM-fase spelen de stofjes glycine en gamma-aminoboterzuur een rol. Hebben de stofjes geen invloed op je stembanden? Dan kan het zijn dat je bepaalde zinnen en woorden uit je dromen luidop uitspreekt.

Wat kan je doen tegen praten in je slaap?

Er is geen specifieke behandeling voor praten in je slaap, maar je kunt proberen het te verminderen door:

  • een regelmatig slaapritme.
  • geen alcohol te drinken voor het slapengaan.
  • geen zware maaltijden te eten laat op de avond.
  • drukte en stress te vermijden vlak voor het slapengaan. Een superspannende film of een moeilijk gesprek vlak voor je naar bed gaat, is geen goed idee.
  • ontspanningsoefeningen te doen voor je in bed kruipt of te kiezen voor een ander ontspannend slaapritueel.
  • te slapen in een stille en donkere slaapkamer.

Praten in je slaap | Cornelis Bedding

Wat als je partner de babbelaar is?

Blijft het babbelen echt storend ’s nachts? Dan kan je er als partner voor kiezen om apart te slapen. Want een goede nachtrust is belangrijk voor je fysieke én emotionele gezondheid. Gun jezelf een plek om te slapen die even comfortabel is als de ‘grote slaapkamer’. En maak je geen zorgen dat het gek is om apart te slapen. Want als je slaapt, dan slaap je. Goed uitgeslapen zijn, zorgt sowieso voor een betere connectie met je partner op alle vlakken.

Meer leren over slapen?

Wil je meer tips over beter slapen of over slaapstoornissen? Of vraag je je af waarom je ’s morgens niet uitgeslapen bent? Laat je inspireren door onze blogs of kom eens langs in één van onze toonzalen voor een adviesgesprek met één van onze experts.

placeholder

Waar kan je ons vinden ?

Koop je liever online?

Ontdek welke slaapoplossingen (matrassen, bedden, boxsprings, bedbodems, ...) wij voor jou in de aanbieding hebben.

Over ons

Cornelis_Bedding_logo_2_bedding_wit_vierkant_rgb

Cornelis Bedding is jouw beddenspeciaalzaak. We bieden jou topmerken in ultiem slaapcomfort. Breng een bezoek aan één van onze vijf Cornelis Bedding speciaalzaken.

BTW BE 0826.722.189

VOLG ONS

Wij aanvaarden ecocheques en Sodexo consumptiecheques

Logo-ecocheques
Logo-Sodexo
Scroll naar boven