Nieuws/Blog

Wat vertelt je hartslag tijdens je slaap?

Hartslag tijdens slaap

Wie een smartwatch of een fitnesstracker draagt, merkte het waarschijnlijk al. Tijdens je slaap daalt je hartslag. Slapen betekent rusten voor je lichaam en geest. Het is dus logisch dat ook je hart het rustiger aan doet.

Wat gebeurt er met je hartslag tijdens je slaap?

Tijdens je slaap kan je hartslag variëren afhankelijk van je leeftijd, je gezondheid en je slaapcyclus. Gemiddeld ligt de hartslag van een volwassene overdag tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Tijdens de diepe slaapfase kan je hartslag afnemen tot ongeveer 50 tot 60 slagen per minuut. Tijdens de REM-slaapfase (rapid eye movement), wanneer de hersenen actiever zijn, kan je hartslag terug wat stijgen tot niveaus die vergelijkbaar zijn met die tijdens het waken.

Je slaapt optimaal wanneer de curve van je hartslag tijdens je slaap eruitziet als een hangmat. Dan ben je ontspannen gaan slapen en word je ’s morgens helemaal uitgeslapen wakker. Vlak nadat je in slaap valt, ontspant je lichaam en gaat je hartslag omlaag. Je hartslag is het laagst halverwege je slaap. Op dat moment is de hoeveelheid melatonine in je lichaam het hoogst. Je laagste lichaamstemperatuur is rond 4 uur ’s ochtends. Vanaf dan gaat je hartslag weer omhoog om je voor te bereiden op een nieuwe dag.

hartslag tijdens slaap - hangmat curve

Wat kan je hartslag tijdens je slaap verstoren?

Ziet de curve van je hartslag tijdens je slaap er anders uit? Dan kan het zijn dat je metabolisme ’s nachts overuren draait. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer je laat eet, sport voor het slapengaan of een glaasje wijn drinkt voor je onder de wol kruipt. Je hartslag in rust ligt dan hoger op het moment dat je gaat slapen en zit nog op het laagste punt wanneer je wakker wordt. Het gevolg? Jij bent ’s ochtends minder uitgerust. Dat kan je makkelijk oplossen door het ‘s avonds rustiger aan te doen. Probeer eerder te eten, ga wat vroeger sporten en vervang alcohol door thee bijvoorbeeld.

Zorg voor een goed slaapritme

Ook wanneer je later dan normaal in bed kruipt, kan je hartslagcurve er anders uitzien. Je hartslag gaat dan omhoog vlak nadat je in slaap valt. Je ritme is helemaal in de war. Dat merk je aan je hartslag, een lagere bloeddruk en het heeft ook invloed op de hoeveelheid melatonine die je lichaam produceert. Probeer een vaste routine aan te houden door altijd rond hetzelfde uur naar bed te gaan. Zo slaap je ’s nachts beter en ben je overdag fitter.

Laat goede nachten geen droom meer zijn

Zelfs je slaapomgeving kan invloed hebben op de kwaliteit van je slaap. Zorg voor de juiste temperatuur en maak het donker genoeg in je slaapkamer. Een goede nachtrust hangt natuurlijk ook af van een goed bed of goede boxspring met een degelijke matras, een gepast hoofdkussen en het juiste bedtextiel.

Onthoud dat je hartslag tijdens je slaap sowieso kan variëren en dat dit niet per se een teken is van een gezondheidsprobleem. Maak je je zorgen over je hartslag tijdens je slaap? Praat dan met je dokter.

placeholder

Waar kan je ons vinden ?

Koop je liever online?

Ontdek welke slaapoplossingen (matrassen, bedden, boxsprings, bedbodems, ...) wij voor jou in de aanbieding hebben.

Over ons

Cornelis_Bedding_logo_2_bedding_wit_vierkant_rgb

Cornelis Bedding is jouw beddenspeciaalzaak. We bieden jou topmerken in ultiem slaapcomfort. Breng een bezoek aan één van onze vijf Cornelis Bedding speciaalzaken.

BTW BE 0826.722.189

VOLG ONS

Wij aanvaarden ecocheques en Sodexo consumptiecheques

Logo-ecocheques
Logo-Sodexo
Scroll naar boven