Nieuws/Blog

Koud of warm? Dit is de ideale slaapkamertemperatuur

ideale slaapkamertemperatuur

Dat een goede nachtrust belangrijk is, moeten we vast niet meer herhalen. Hoewel er talrijke voordelen aan verbonden zijn, is goed slapen niet altijd vanzelfsprekend. En dat kan soms het gevolg zijn van een ongunstige temperatuur op de slaapkamer. Maar hoe zorg je voor de ideale slaapkamertemperatuur?

 

Waarom is de temperatuur op je slaapkamer belangrijk?

Terwijl je slaapt, daalt je lichaamstemperatuur automatisch. Aan het einde van je slaapcyclus stijgt die weer, om aan je lichaam duidelijk te maken dat het tijd is om wakker te worden. Als je slaapkamer te warm is, zal je lichaam minder snel afkoelen en kan je last krijgen van nachtelijk zweten. Als je slaapkamer te koud is daarentegen, probeert je lichaam zich aan te passen waardoor je lichter slaapt en vaker wakker wordt.

Wat is de ideale slaapkamertemperatuur?

De beste slaapkamertemperatuur is koel, maar niet koud. Over het algemeen ligt de ideale slaapkamertemperatuur voor volwassenen tussen 16 en 21°C. Maar de ideale temperatuur verschilt van persoon tot persoon. Het is best om zelf uit te testen welke temperatuur je aangenaam vindt en bij welke temperatuur je uitgeslapen wakker wordt.

Voor kleine kindjes en baby’s ligt die ideale temperatuur wel wat lager. Aangezien hun lichaam nog niet in staat is om zo makkelijk aan te passen is de slaapkamer beter iets frisser. Voor een baby tot twee maanden ligt de ideale slaapkamertemperatuur tussen de 18 en 20°C. Baby’s vanaf twee maanden slapen best tussen 16 en 18°C.

ideale slaapkamertemperatuur

Hoe zorg je ervoor dat het niet te warm/ te koud wordt?

Tijdens de zomermaanden kan de temperatuur serieus oplopen. Daardoor slaap je slechter en duurt het langer vooraleer je in slaap valt. Volgende tips helpen je om je slaapkamer af te koelen:

  • Houd de warmte overdag buiten met gordijnen of rolluiken.
  • Zet een raam open of gebruik een ventilator of airconditioning.
  • Kies voor lichte kleding en het juiste beddengoed (vb. katoenen hoeslaken). Een dekbed uit tencel of bamboe zorgt voor de nodige verkoeling als je het wat warmer hebt.
  • Een goed hoofdkussen en een ventilerende matras zijn extra belangrijk bij hoge temperaturen. De matrasbeschermer van Smartsleeve is een echte aanrader voor goede ventilatie. Die vormt een extra ventilatielaagje tussen je lichaam en de matras.

Tijdens de wintermaanden kan de temperatuur dan weer serieus dalen. Enkele tips om je kamer op te warmen:

 • Zet de verwarming overdag of voor het slapengaan even aan.
 • Kies voor het juiste beddengoed (vb. een flanellen onderlaken of een goed donsdeken). De vertakking van je dons zorgt voor een warm donsdeken dat voldoende isoleert. Zelfs gepersonaliseerde donsdekens zijn een optie!
 • Neem een warme douche of bad voor je gaat slapen.
 • Warm je bed op voorhand op met een kersenpitkussen of een kruik met warm water.

! Let op: Gebruik geen elektrisch deken tijdens je slaap. Het verhindert niet alleen ventilatie en ligcomfort, maar kan ook brand veroorzaken!

Uiteraard zijn er naast de ideale slaapkamertemperatuur nog andere factoren die meespelen in een goede nachtrust. Zo kunnen een goed-ventilerende matras, goede bedbodem en je beddengoed ook beïnvloeden hoe je slaapt. Wij helpen je graag om de juiste keuzes te maken!

placeholder

Waar kan je ons vinden ?

Koop je liever online?

Ontdek welke slaapoplossingen (matrassen, bedden, boxsprings, bedbodems, ...) wij voor jou in de aanbieding hebben.

Over ons

Cornelis_Bedding_logo_2_bedding_wit_vierkant_rgb

Cornelis Bedding is jouw beddenspeciaalzaak. We bieden jou topmerken in ultiem slaapcomfort. Breng een bezoek aan één van onze vijf Cornelis Bedding speciaalzaken.

BTW BE 0826.722.189

VOLG ONS

Wij aanvaarden ecocheques en Sodexo consumptiecheques

Logo-ecocheques
Logo-Sodexo
Scroll naar boven