Nieuws/Blog

7 manieren om sneller in slaap te vallen

sneller-in-slaap-vallen

Lig jij soms ook eindeloos te draaien in je bed voor je in slaap valt? Van lawaaierige buren tot honderden gedachten die door je hoofd spoken: ’s avonds laat de slaap niet kunnen vatten, is enorm frustrerend. Gemiddeld vallen mensen na tien tot twintig minuutjes in slaap. Maar soms lukt het écht niet. Met deze 7 tips om sneller in slaap te vallen, kan jij de weg naar dromenland makkelijker vinden. Wij zeggen alvast ‘slaapwel’.

Zo kan je sneller in slaap vallen

  1. Ontspan ook overdag

We zijn met zijn allen veel te druk bezig. Je kent het wel: een hele dag van hier naar daar, ’s middags boterhammetjes eten achter de computer, voor je naar huis gaat na het werk nog snel boodschappen doen… Het houdt niet op. Als je overdag geen pauzes neemt, krijgt je brein het signaal dat het niet veilig is. Dat je voortdurend alert moet blijven om in veiligheid te zijn. Die stress zorgt ervoor dat je ook ’s avonds niet tot rust komt. Zorg dus voor genoeg ademruimte overdag

  1. Zoek een vaste slaaproutine

Je lichaam heeft een eigen slaap-waakritme. Dat zorgt ervoor dat je overdag helder bent en ’s avonds rustig in slaap kan vallen. Je biologische klok werkt het best als je elke dag op hetzelfde moment opstaat en op hetzelfde moment gaat slapen. Ook een vaste avondroutine helpt om je lichaam te vertellen dat het tijd is om te rusten.

  1. Neem een warme douche

Wist je dat je lichaamstemperatuur daalt als je in slaap valt? Daarom is het slim om in een koele kamer te slapen. Wat ook kan helpen, is een warme douche een uur voor het slapengaan. Ook na de warmte van de douche, koelt je lichaam af. Die temperatuurdaling bereidt je lichaam voor op slaap. En douchen is natuurlijk ook gewoon ontspannend.

  1. Verberg je klok

Je draait en draait, probeert in slaap te vallen, maar het duurt wel eventjes. Telkens opnieuw kijk je naar de wekker op je nachtkastje. Je ziet dat het al 2.13 uur is. En nu alweer 2.14 uur. Je begint uit te rekenen hoe lang je nog kan slapen en dat verhoogt alleen maar je stress. Zo kan je net moeilijker ontspannen en in slaap vallen. Dus weg met die wekker!

  1. Luister naar muziek

Rustige muziek met een langzaam ritme van 60 tot 80 slagen per minuut kan je helpen om sneller in slaap te vallen. Dat ritme komt namelijk overeen met onze geschatte hartslag wanneer we in slaap vallen. Door te luisteren naar de muziek verlaagt je hartslag én je bloeddruk. Sommige mensen vinden het ook rustgevend om te luisteren naar geluiden uit de natuur zoals zingende vogels of kabbelend water. Probeer uit te zoeken wat werkt voor jou.

  1. Bye bye schermpjes

Elektronische apparaten stralen blauw licht uit. Dat onderdrukt de productie van melatonine in je lichaam. Vermijd daarom het gebruik van tablets en smartphones voor het slapengaan. En blijf niet voor de tv hangen voor je naar bed gaat. Maak het liever gezellig met een kaarsje.

  1. Probeer ontspanningsoefeningen

Voel je je onrustig in bed? Dan kunnen ontspanningsoefeningen helpen. Dat kan op verschillende manieren. Probeer bijvoorbeeld te denken aan een rustgevende plek zoals een strand of een waterval. Of ontspan de spieren van je nek en hoofd, daarna van je schouders, armen en handen, en uiteindelijk al je spieren tot in je tenen. Door elk lichaamsdeel bewust aandacht te geven, word je zwaar en slaperig. Vind je het moeilijk om je te ontspannen? Er bestaan ook heel wat apps die je daarbij kunnen helpen.

Lukt het écht niet om te slapen, dan sta je best even op. Doe tien minuten iets anders (maar blijf weg van je smartphone) en probeer het dan opnieuw. Het is belangrijk dat je bed de plek is waar je slaapt, niet de plek waar je teveel nadenkt, waar je je zorgen maakt, waar je mails beantwoordt…

Om snel in slaap te vallen, moet je je natuurlijk ook comfortabel voelen in bed. Daar kan de juiste matras bij helpen. Kom gerust langs in één van onze winkels. Onze slaapadviseurs helpen je een matras uitkiezen die je kan helpen om sneller in slaap te vallen.

placeholder

Waar kan je ons vinden ?

Koop je liever online?

Ontdek welke slaapoplossingen (matrassen, bedden, boxsprings, bedbodems, ...) wij voor jou in de aanbieding hebben.

Over ons

Cornelis_Bedding_logo_2_bedding_wit_vierkant_rgb

Cornelis Bedding is jouw beddenspeciaalzaak. We bieden jou topmerken in ultiem slaapcomfort. Breng een bezoek aan één van onze vijf Cornelis Bedding speciaalzaken.

BTW BE 0826.722.189

VOLG ONS

Wij aanvaarden ecocheques en Sodexo consumptiecheques

Logo-ecocheques
Logo-Sodexo
Scroll naar boven