Op 31 oktober 2021 gaat de wintertijd in en zetten we de klok een uur achteruit: 3 uur wordt 2 uur ‘s nachts. JOEPIE, we kunnen wat langer slapen! Maar dat betekent wel dat ons slaapritme plots met een uur verandert. In onze vorige blog benadrukten we hoe belangrijk het is om een vast slaapritme te creëren. Hoe pak je die uurwisseling dus het best aan voor jezelf (en voor je kinderen)?
Interne klok in de war
Het grootste effect dat het verzetten van de klok met zich meebrengt? Dat is het in de war brengen van onze interne biologische klok. Die geeft ons dagelijks ritme aan, aangestuurd door licht en donker. Als volwassene kan je van de uurwisseling wat last hebben. Voor baby’s en jonge kinderen is het vaak een serieuze ontregeling van het slaappatroon. En dat wil je als ouder natuurlijk zo goed mogelijk vermijden.
Tips om de uurwisseling vlot aan te pakken
Voor volwassenen
- Probeer een uur later te slapen op de avond waarop het winteruur ingaat. Vermijd wel het gebruik van laptop of gsm: het blauwe licht verstoort nog meer je bioritme. Lees een spannend boek of luister naar je favoriete muziek!
- Start de dag met een ochtendwandeling zodat je meteen voldoende daglicht pakt. Dit maakt het makkelijker voor je interne klok om zich aan te passen aan het nieuwe uur. Te slecht weer? Laat zo veel mogelijk natuurlijk licht binnen in huis.
- Breng meteen weer regelmaat in het uur waarop je gaat slapen en het uur waarop je opstaat. Check hiervoor zeker nog eens onze tips.
Voor baby’s en kinderen
- Bereid je baby of kind enkele dagen voor de uurwisseling voor. Hoe? Door het tijdstip om naar bed te gaan geleidelijk aan te verschuiven. Start je bv. 4 dagen voor de wintertijd ingaat? Dan kan je de bedtijd elke avond met 15 minuten opschuiven. Probeer je het liever met 10 minuten per avond? Dan begin je 6 dagen van tevoren. Zo verleg je op subtiele wijze het slaapritme van je kind.
- Indien mogelijk verschuif je samen met de bedtijd ook de dutjes en maaltijden met 10 à 15 minuten per dag. Opgelet: hou regelmaat in de dutjes want een uitgerust kind of baby’tje zal de effectieve uurwisseling beter doorstaan. Voor baby’s blijft aandacht voor de wakkertijden en slaapsignalen het belangrijkst.
- Pas de avond voor de overschakeling naar het winteruur het vaste avondritueel toe (pyjama aan, flesje drinken, tandenpoetsen, verhaaltje lezen of liedje zingen, …). Probeer het rustig te houden.
- Zorg ’s ochtends (op de dag van de wintertijd) voor een maximale verduistering van de kamer. Het is namelijk iets sneller licht waardoor je kind vroeger wakker kan worden.
- Als het weer het toelaat, kan je samen een leuke ochtendwandeling maken van een halfuurtje (zie onze tweede tip voor volwassenen hierboven).
Kom zo veel mogelijk buiten!
De kortere en koudere winterdagen zorgen vaak – zowel bij volwassenen als bij kinderen – voor een energiedip. Onze gouden raad: kom overdag zo veel mogelijk buiten zodat je zo veel mogelijk daglicht opneemt.
Trek je er graag eens op uit voor nog meer slaaptips? Onze Cornelis Bedding-winkels vind je op maar liefst vijf verschillende locaties in de regio’s Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Laat goede nachten (en vaste slaapritmes ?) geen droom meer zijn!