Nieuws/Blog

Onrustig slapen: de oorzaken en oplossingen.

onrustig-slapen-3

We hebben allemaal wel eens een nacht waarbij schaapjes tellen niet langer helpt om zorgeloos in een diepe slaap te vallen. Als dat eens één nachtje het geval is, is dat niet rampzalig. Maar zodra je meerdere nachten ligt te woelen of te draaien, krijg je te maken met gezondheidsproblemen. Onrustig slapen kan allerlei oorzaken hebben. In deze blog bespreken we de meest voorkomende redenen van een slechte nachtrust. Gelukkig bestaan hier verschillende oplossingen voor.

Onrustig slapen door stress en kopzorgen

Dit klinkt je ongetwijfeld bekend in de oren. Stress is één van de meest voorkomende oorzaken van onrustig slapen. Zodra je piekert over je werk, financiën, relatieproblemen of zorgen hebt over jouw kinderen, beginnen je hersenen overuren te draaien. Op zo’n moment is het moeilijk om je geest te ontspannen en op een spontane manier in slaap te vallen wat resulteert in een slechte nachtrust. Daarom is het ontzettend belangrijk om een soort slaaproutine te creëren.

Probeer een vast ritueel te vinden dat jou de nodige rust geeft. Neem een warm bad, lees een boek, luister naar rustgevende muziek of mediteer voor het slapengaan. Vermijd schermtijd (televisie, tablet of gsm) minimum een uur voordat je gaat slapen. Het blauwe licht heeft namelijk een negatief effect op de stimulatie van je natuurlijke slaap waardoor je onrustig zal slapen.

Slaapomgeving

Niet elke slaapkamer is een ideale slaapomgeving. En dat heeft niet meteen iets te maken met de kleur van de verf op de muren of het juiste behangpapier. Zo is het belangrijk dat je in een ideale temperatuur slaapt. Een te koude of hete slaapkamer zal je slaap niet bevorderen. Ook fel licht of omgevingslawaai (buiten of binnen) werken onrustig slapen in de hand. Wist je dat een rommelige ruimte ook mentale onrust veroorzaakt?

Zorg er dus voor dat je in een omgeving slaapt waarin de temperatuur niet hoger is dan 20°C en waarbij het licht voldoende afgesloten wordt dankzij zonwerende rolluiken of verduisterende rolgordijnen. Heb je last van lawaai? Probeer dan zeker eens met oordopjes te slapen. Of investeer in betere geluidsisolatie. Zorg er ook voor dat je kamer altijd opgeruimd is tegen het einde van de dag.

Matras en hoofdkussen

Ook jouw matras en hoofdkussen spelen een cruciale rol als het gaat over een kwalitatieve slaap. Elke slaaphouding is anders. Zo heeft een rugslaper een andere matras nodig dan een buik- of zijslaper bijvoorbeeld. Bovendien zal iemand met een nekhernia een ander hoofdkussen kopen dan iemand die een gezonde nek heeft.

Bij Cornelis Bedding helpen we je graag om de perfecte matras te kiezen. Onze matrassen bieden een gepersonaliseerde ondersteuning die je lichaam gedurende de hele nacht de juiste ondersteuning geeft. Daarnaast heb je keuze uit een uitgebreid assortiment hoofdkussens. Zo vind je ongetwijfeld het hoofdkussen dat perfect bij je lichaamstype past.

onrustig-slapen

 

Onregelmatige slaaptijden

Ieder lichaam heeft een natuurlijke slaap-waakcyclus. Hoe regelmatiger die cyclus is, hoe beter. Een onregelmatige slaaproutine zorgt ervoor dat je onrustig zal slapen. Als je de ene avond heel vroeg onder de dekens kruipt en de volgende avond een echte nachtraaf bent, kan dit zelfs migraineaanvallen uitlokken. Daarom doe je er goed aan om een consequent slaapritme te creëren. Ook tijdens het weekend. Probeer iedere avond rond hetzelfde uur te gaan slapen.

Werk je in een vast ploegensysteem? Dan is dit uiteraard geen eenvoudige opdracht. In dat geval kunnen melatoninedruppels je slaap op een natuurlijke manier stimuleren.

Ongezonde levensstijl

Chips, borrelnootjes, alcohol, cafeïne of een te zware maaltijd veroorzaken niet alleen nachtmerries, maar ook een slechte nachtrust. Het zijn allemaal stoffen die je hersenen stimuleren in plaats van te ontspannen. Ze verstoren je natuurlijke aanmaak van het slaaphormoon, melatonine.

Kies dus bewust voor een gezonde, lichte maaltijd en mijd zoveel mogelijk snacks. Probeer niet later dan 20.00 uur te eten. Op die manier krijgt je lichaam nog voldoende tijd om alles te verwerken en je voor te bereiden op een kwalitatieve nachtrust.

Fysieke en mentale gezondheid

Een gezonde nachtrust is essentieel voor je fysieke én mentale gezondheid. Onrustig slapen leidt tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Op lange termijn is slaaptekort ook een risico voor hart- en vaatziekten. Daarom is het cruciaal dat je je slaapstoornissen aanpakt en onze tips uitprobeert. Succes! En slaapwel!

placeholder

Waar kan je ons vinden ?

Koop je liever online?

Ontdek welke slaapoplossingen (matrassen, bedden, boxsprings, bedbodems, ...) wij voor jou in de aanbieding hebben.

Over ons

Cornelis_Bedding_logo_2_bedding_wit_vierkant_rgb

Cornelis Bedding is jouw beddenspeciaalzaak. We bieden jou topmerken in ultiem slaapcomfort. Breng een bezoek aan één van onze vijf Cornelis Bedding speciaalzaken.

BTW BE 0826.722.189

VOLG ONS

Wij aanvaarden ecocheques en Sodexo consumptiecheques

Logo-ecocheques
Logo-Sodexo
Scroll naar boven