Nieuws/Blog

Is blauw licht slecht voor je slaap?

Blauw licht meisje kijkt op smartphone

Je krijgt misschien ook regelmatig de opmerking naar je oren geslingerd om dat scherm nu eindelijk weg te leggen. Of je wijst je kinderen erop dat zo dicht bij een klein schermpje in het donker helemaal niet gezond is. Er doen tal van tips de ronde om het zogenaamde ‘blauw licht’ te vermijden voor je gaat slapen. Maar is het echt zo slecht voor je slaap?

Wat is blauw licht?

Bij ‘blauw licht’ denk je misschien automatisch aan het licht dat vrijkomt van beeldschermen. En dat klopt helemaal. Dat soort licht noemen we kunstmatig licht en komt vrij via de schermen van televisies, tablets, smartphones en computers. Er is echter ook natuurlijk licht waaraan we bijna de hele dag worden blootgesteld. Dat is het licht dat we overdag zien.

Slaperigheid

Als we dus bijna de hele dag worden blootgesteld aan fel licht, waarom is het kunstmatig licht dan minder goed voor je ogen? Dat soort licht onderdrukt de stof melatonine en net die stof is verantwoordelijk voor het slaperige gevoel dat we ‘s avonds krijgen. Blootstelling aan blauw licht kan er dus voor zorgen dat je minder snel de slaap kunt vatten, want je brein krijgt de indruk dat het overdag is en dat zorgt voor een kleine verstoring in ons bioritme. Grote schade richt het dus niet aan, maar het kan wel een mogelijke verklaring zijn voor waarom je moeilijk in slaap kunt vallen.

Voorkomen is beter dan genezen

Iedereen weet natuurlijk dat het niet gezond is om te lang heel gefocust achter je beeldscherm te zitten. Dus dan doe je zeker niets verkeerd als je het beeldscherm een keertje links laat liggen. Om vermoeide ogen te vermijden kan je zelfs een bril dragen met een blauwe filter. Zo’n bril houdt het licht deels tegen en zorgt ervoor dat je ogen er minder aan worden blootgesteld. Of je kan ook eens een boek lezen, een wandelingetje maken of gewoon gezellig samenzijn met familie of vrienden. Zo ben je zeker dat je niet in contact komt met kunstmatig blauw licht.

Blauw licht schermen

Slaap je nog steeds slecht?

Misschien ligt het dan niet aan het licht van je smartphone of laptop? Word je vaak wakker met rugpijn? Lig je niet comfortabel en krijg je pijn in bepaalde houdingen? De oplossing ligt waarschijnlijk in een nieuwe matras. Kom gerust langs in een van onze winkels en onze slaapexperten helpen je verder met deskundig advies.

placeholder

Waar kan je ons vinden ?

Koop je liever online?

Ontdek welke slaapoplossingen (matrassen, bedden, boxsprings, bedbodems, ...) wij voor jou in de aanbieding hebben.

Over ons

Cornelis_Bedding_logo_2_bedding_wit_vierkant_rgb

Cornelis Bedding is jouw beddenspeciaalzaak. We bieden jou topmerken in ultiem slaapcomfort. Breng een bezoek aan één van onze vijf Cornelis Bedding speciaalzaken.

BTW BE 0826.722.189

VOLG ONS

Wij aanvaarden ecocheques en Sodexo consumptiecheques

Logo-ecocheques
Logo-Sodexo
Scroll naar boven