Nieuws/Blog

Boxspring vs. bed: de verschillen en voordelen op een rijtje

Boxspring vs. bed

Je bent op zoek naar een nieuw bed en twijfelt of je nu het best voor een klassiek bed of een boxspring gaat. Even ter verduidelijking:

  • met een ‘klassiek bed’ bedoelen we een houten, metalen of gestoffeerd bedkader (ook wel ledikant genoemd) met bijhorende spiraal-, latten- of schotelbodem;
  • een boxspring is dan weer de gangbare afkorting voor een boxspringbed bestaande uit een gestoffeerde, metalen of houten frame met metalen veren binnenin. (*)

Ziezo! De omschrijving van een boxspring vs. bed is alvast opgehelderd. De hamvraag blijft natuurlijk in welke mate beide slaapsystemen verschillen en welke voordelen ze bieden?

Het verschil zit ‘m in…

Heel simpel… in de bedbodem! Een boxspring is eigenlijk een bedbodem op zich die ook meteen een gestoffeerde omranding heeft. Bij een klassiek bed kan je de verschillende bodems enkel op pootjes zetten, wat esthetisch minder mooi is. Vandaar dat er vaak gekozen wordt om deze bodems van een mooie bedomranding te voorzien (hout, metaal of gestoffeerd).

Spreken we van een volwaardig boxspringbed of klassiek bed, dan hoort er bij beide nog een matras en eventueel een matrastopper bovenop. Optioneel kan je ook voor een hoofd- en/of voetenbord kiezen én kan je het geheel laten bekleden met stof of leder.

boxspring vs. bed

De voordelen van een boxspring vs. bed


Voordelen boxspring:

  1. Bedbodem en omranding in één = plaatsbesparend! Een boxspring van 1,80 m breed is ook exact de breedte die je moet rekenen.
  2. Een tweepersoons boxspring kan heel makkelijk omgevormd worden tot twee afzonderlijke boxsprings.
  3. Een boxspring is – zeker in combinatie met een topper – iets hoger en dus makkelijker om in en uit te stappen.

Deze voordelen zijn dan ook de belangrijkste reden waarom hotels hoofdzakelijk voor een boxspring kiezen.

Voordelen klassiek(e) bed(omranding):

  1. Ventilatie! Zeker wanneer je een spiraalbodem kiest. De luchtcirculatie onder de matras is optimaler waardoor de warmte onderaan veel makkelijker weg kan. Toch liever een boxspring maar wil je een evenwaardige ventilatie? Kies dan voor de Auping boxspring. Hier is de onderzijde volledig afgewerkt met een open structuur d.m.v. een spiraalbodem i.p.v. een houten plaat of een lattenbodem.
  2. Duurzaamheid… want er kan minder vocht in de bodem indringen zodat deze langer meegaat.
  3. Minder huisstofmijt aangezien deze vervelende beestjes zich niet kunnen nestelen in een houten of metalen bedomkadering met bijhorende bodem.

Heb je graag een latten- of spiraalbodem met de look van een boxspring? Dan kan je altijd voor een gestoffeerde bedomranding kiezen zoals bij Magnitude of onze CB home collectie.

boxspring vs. bed

Voor welk slaapsysteem kies je nu het best?

Eerst en vooral willen we toch nog even benadrukken dat 80% van je ligcomfort door je matras wordt bepaald. Die keuze blijft dus de allerbelangrijkste! Ongeacht welk type bedbodem je kiest. Deze heeft voornamelijk een ondersteunende, dragende en meestal ventilerende functie.

Wat maakt nu dat we voor jou een boxspring of een klassieke bedomranding zouden aanraden?

  • Persoonlijke smaak en goesting: wat vind je zelf het mooist, best passen, …? Wat dat ook mag zijn, onze slaapadviseurs zorgen ervoor dat je de perfect aangepaste matras kiest voor een optimaal slaapcomfort.
  • Welke voordelen (hierboven opgesomd) wegen het zwaarst door in je beslissing? Is dat ventilatie of toch eerder plaatsbesparing of duurzaamheid?

Is er dan helemaal geen verschil qua liggevoel tussen een boxspring vs.bed? Toch wel! Dat verschil voel je vooral bij het in- en uitstappen en het draaien of keren in bed. Bij een boxspring heb je een extra verend effect door de combinatie van een verenmatras met een verenbodem. Dit geeft soms ook een zachter ligcomfort. Bij een klassiek slaapsysteem lig je dan weer iets stabieler omdat de bodem minder “mee-veert”. Bij rustig slapen (lees: stilliggen) merk je dan weer geen verschil.

Laat je adviseren door onze slaapexperten

In elke Cornelis Bedding showroom vind je alvast een ruim aanbod bedden en boxsprings. Samen met jou gaan we graag op zoek naar het voor jou beste slaapsysteem, gecombineerd met een kwalitatieve matras. Onze slaapexperten staan voor je klaar met persoonlijk en professioneel advies.

 

(*) Opgelet: Bij betere boxsprings gaat het om kwalitatieve thermische pocketvering; bij instapmodellen om bonellvering. Bij sommige goedkopere modellen is het zelfs mogelijk dat er helemaal geen veren voorzien zijn in de bodem die vaak gestoffeerd is en langs de onderkant afgewerkt met een houten plaat. Zo is het onmogelijk om na te gaan wat er in de boxspring verwerkt zit. Vraag hier steeds specifiek naar. Uiteraard kan je bij Cornelis Bedding erop rekenen dat elke boxspring over de betere pocketveren beschikt.

 

placeholder

Waar kan je ons vinden ?

Koop je liever online?

Ontdek welke slaapoplossingen (matrassen, bedden, boxsprings, bedbodems, ...) wij voor jou in de aanbieding hebben.

Over ons

Cornelis_Bedding_logo_2_bedding_wit_vierkant_rgb

Cornelis Bedding is jouw beddenspeciaalzaak. We bieden jou topmerken in ultiem slaapcomfort. Breng een bezoek aan één van onze vijf Cornelis Bedding speciaalzaken.

BTW BE 0826.722.189

VOLG ONS

Wij aanvaarden ecocheques en Sodexo consumptiecheques

Logo-ecocheques
Logo-Sodexo
Scroll naar boven