Nieuws/Blog

Het juiste dekbed kiezen: onze persoonlijke tips

juiste dekbed kiezen

Een heerlijk warm dekbed is absoluut welkom nu het wat frisser is. Hoe warm dat nu exact moet zijn, hangt af van je slaapkamertemperatuur en hoe koud of warm je het zelf graag hebt. Het juiste dekbed kiezen is zeker geen evidente keuze. Vooral omdat er zoveel verschillende soorten dekbedden met elk hun onderscheidende kenmerken zijn. Gelukkig kom je in deze blog onze persoonlijke tips te weten om jouw keuze te vergemakkelijken.

Tip 1: kies de juiste dekbedvulling

  • Heb je last van allergieën? Dan is een synthetisch dekbed perfect voor jou. Dit type dekbed kan je trouwens zelf wassen en drogen.
  • Geen last van allergieën maar wel snel te warm of te koud? Of heb je vaak last van nachtzweten? Kies dan voor een donzen dekbed. Ideaal voor wie een licht maar toch lekker warm dekbed verkiest.
  • Heb je het altijd te warm in bed en wil je graag een heel dun dekbed, maar toch wat gewicht op je lichaam? Dan zal een bamboe dekbed je het meest bekoren.

Tip 2: kies het juiste type dons

Valt je keuze op een donzen dekbed, dan geniet je sowieso al van een vederlicht gevoel en een maximale bewegingsvrijheid. Toch is de ene dons de andere niet.

Enerzijds is de vertakkingsgraad van de dons belangrijk. Hoe fijner de interne vertakking, hoe luchtiger de dons en hoe beter deze de temperatuur reguleert. Anderzijds wordt aan een donsdeken vaak ook (naast de donsvlokken) een bepaald percentage veren toegevoegd. Een donsdeken waar bv. 10% veren in verwerkt zit, voelt wat zwaarder aan. De veertjes drukken bovendien op de donsvlokken die hierdoor sneller platvallen. Zo gaat het isolerend effect sneller verloren.

Verder is er ook nog een verschil tussen eenden- en ganzendons. De vertakkingsgraad van ganzendons is aanzienlijk groter. Dat geldt ook voor de grootte van de donsvlokken van een gans. Dit maakt dat ganzendons de meest kwalitatieve keuze is op het vlak van isolatiewaarde.

En dan valt er nog heel wat te vertellen over de verschillen qua herkomst van de dons (Mazurisch, Siberisch, …). Dat leggen we je heel graag uit aan de hand van de verschillende stalen in een van onze winkels.

juiste dekbed kiezen

Tip 3: let op de tijk

De kwaliteit van de tijk (lees: de hoes langs de buitenkant van je dekbed) is ook bepalend voor je slaapcomfort. Een hoogwaardige donsvulling met een standaard katoenen tijk is zwaarder en stugger. Deze neemt daardoor het vederlichte gevoel van de dons veel meer weg dan bv. een fijne damasten tijk. Ook hierover staan we je met plezier bij met het nodige advies op het vlak van draaddikte, weving, …

Tip 4: kies een enkel of een 4-seizoenen dekbed

Deze keuze hangt sterk af van je persoonlijke voorkeur en specifieke situatie.

  • Heb je een buitenverblijf of verhuur je een vakantiehuis? Dan is een 4-seizoenen dekbed heel handig omdat deze drie verschillende combinatiemogelijkheden biedt.
  • Voor dagelijks gebruik raden we een enkel dekbed aan. Vooral omdat bij het aan elkaar knopen van de twee dekbedden van een 4-seizoenen dekbed, de veerkracht van de donsveertjes vermindert. Dit geeft ook een zwaarder gewicht en houdt de verluchting voor een groot deel tegen.

Tip 5: overweeg om afzonderlijke dekbedden te kopen

Ben je het getouwtrek om de dons af en toe beu? Dan kan je er uiteraard voor kiezen om twee afzonderlijke dekbedden te kopen. Een steeds populairdere keuze met als voordeel dat je:

  • elkaar niet stoort tijdens het slapen;
  • langer in diepe slaap blijft.

Het juiste dekbed kiezen, daar helpen we je graag bij

Er komt dus heel wat kijken bij het juiste dekbed kiezen. Laat je in een van onze showrooms dus gerust adviseren voor jouw ideale dekbed of donsdeken.

Wist je trouwens dat… al onze donsdekens het RDS-certificaat dragen? Dit label wordt enkel toegekend aan producenten die alle dierenrechten respecteren. Toch wel een belangrijk ethisch punt voor ons! Voor jou ongetwijfeld ook?!

placeholder

Waar kan je ons vinden ?

Koop je liever online?

Ontdek welke slaapoplossingen (matrassen, bedden, boxsprings, bedbodems, ...) wij voor jou in de aanbieding hebben.

Over ons

Cornelis_Bedding_logo_2_bedding_wit_vierkant_rgb

Cornelis Bedding is jouw beddenspeciaalzaak. We bieden jou topmerken in ultiem slaapcomfort. Breng een bezoek aan één van onze vijf Cornelis Bedding speciaalzaken.

BTW BE 0826.722.189

VOLG ONS

Wij aanvaarden ecocheques en Sodexo consumptiecheques

Logo-ecocheques
Logo-Sodexo
Scroll naar boven